1 august – Ziua tanchiștilor

Prima zi a lunii august figurează în calendarul armatei ca zi a tanchiștilor militari. În anul 1919 se înființa în garnizoana Mihai Bravu primul batalion de care de luptă din Armata română. Cei 95 de ani de istorie a armei au fost marcați de colegii noștri din Batalionul 631 Tancuri “Oituz” printr-o frumoasă ceremonie militară și religioasă.

Festivitatea din cazarma tanchiștilor băcăuani a debutat cu trecerea în revistă a trupelor. Locțiitorul comandantului Brigăzii 15 Mecanizată “Podu Înalt”, colonelul Florin Helman, prefectul județului Bacău, Dorian Pocovnicu, și comandantul batalionului, colonelul Florin Crețu, au salutat Drapelul de luptă și militarii din formație. Au fost prezentate apoi Ordinul șefului Statului Major General privind sărbătorirea a 95 de ani de la înființarea armei tancuri și mesajele șefului Statului Major al Forțelor Terestre și al comandantului Diviziei 2 Infanterie.

În cadrul ceremoniei a fost sfințită o troiță ridicată de militarii băcăuani și a fost dezvelit un monument ca semn al perenității armei tancuri. Colonelul în retragere George Gheorghiu, ofițer de tancuri, și-a lansat apoi cartea “Tancurile, 95 de ani de existență în Armata României”.

Pentru profesionalismul și performanța în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu, căpitanului inginer Bogdan Bălan i-a fost conferită Emblema de merit “În Slujba Păcii” clasa a 3-a iar plutonierul major Cătălin Cârlan și plutonierul Gabriel Stanciu au primit Emblema de Merit “În Serviciul Armatei României” clasa a 3-a.

Ceremonia militară s-a încheiat cu defilarea militarilor Batalionului 631 Tancuri “Oituz”.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *