24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române

Am sărbătorit sâmbătă, 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române. Militarii Brigăzii 15 Mecanizate au participat, în garnizoanele de dislocare, la activităţile desfăşurate cu prilejul sărbătoririi celor 156 de ani de la unirea Moldovei şi Ţării Româneşti într-un singur stat, sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza.

La Iaşi, la statuia ilustrului domnitor din Piaţa Unirii, autorităţile locale au organizat, începând cu ora 10.00, o impresionantă ceremonie militară şi religioasă. Alături de mii de ieşeni, la eveniment au fost prezenţi preşedintele României, Klaus Iohannis şi premierul Victor Ponta, membri ai Guvernului şi Parlamentului, reprezentanţi ai administraţiei locale şi judeţene, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigadă Petrică-Lucian Foca, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” şi al Garnizoanei Iaşi, colonel Nicolae Tonu, cadre militare active, în rezervă şi în retragere, veterani de război.

După trecerea în revistă a trupelor de către preşedintele Klaus Iohannis şi intonarea Imnului Naţional al României, a urmat un Te Deum oficiat de un sobor de preoţi în frunte cu Înaltpreasfinţia Sa Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. S-au rostit apoi alocuţiuni referitoare la semnificaţia istoricului act înfăptuit de înaintaşi la 24 ianuarie 1859, iar manifestările au continuat cu depunerea de coroane de flori la Monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

La final, un dispozitiv format din militari ai Ministerului Apărării Naţionale şi Ministerului Afacerilor Interne, a defilat prin faţa publicului prezent. După tradiţionala Horă a Unirii, în care, ca în fiecare an, ieşenii s-au prins cu mic, cu mare, manifestările s-au mutat la Biserica „Trei Ierarhi”, unde s-a oficiat de asemenea un Te Deum şi s-au depus coroane de flori la mormântul lui Alexandru Ioan Cuza.

Manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Unirii Principatelor Române s-au încheiat la Iaşi cu un alt moment deosebit – o ceremonie de retragere cu torţe. 100 de militari din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Războieni”, însoţiţi de Muzica Militară a Garnizoanei Iaşi, au mărşăluit cu torţe aprinse pe un traseu care a avut ca punct de plecare Muzeul Unirii de pe strada Lăpuşneanu, a continuat pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt şi s-a încheiat la Complexul Palas Mall.

Şi la Botoşani a avut loc sâmbătă seara o ceremonie de retragere cu torţe. Detaşamente constituite din militari ai Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun”, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Botoşani, au purtat torţe aprinse pe traseul Palatul Administrativ – Casa Sindicatelor – Strada Marchian – Bulevardul Mihai Eminescu – Pietonalul Unirii – Cercul Militar.

La Piatra Neamţ, cetăţenii au sărbătorit Ziua Unirii Principatelor Române pe Platoul Curtea Domnească-Turnul lui Ştefan cel Mare, unde autorităţile locale au organizat evenimentul „Hora Unirii”, în colaborare cu Garnizoana Piatra Neamţ şi Centrul pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ. După intonarea Imnului Naţional al României şi rostirea alocuţiunilor referitoare la semnificaţia momentului, cei prezenţi s-au prins în tradiţionala Horă a Unirii, iar manifestările s-au încheiat cu un minispectacol oferit de Ansamblul „Floricică de la Munte”.

Imagini (foto Iaşi-Eduard Borhan, Eugen Mihai, Lucian Irimia; Piatra Neamţ-Vasile Vânău; Botoşani-Costel Nicorici)

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *