„Roza Cercetaşilor” şi-a desemnat câştigătorii

La sfârşitul lunii februarie s-a desfăşurat, în zona Cetăţii Râşnov, faza pe Divizia 2 Infanterie „Getica” a competiţiei militare a cercetării – „Roza Cercetaşilor” – etapa de iarnă. Activitatea a fost coordonată de către structura de informaţii a diviziei şi la ea au participat loturi sportive, încadrate cu militari din structurile subordonate.

Concursul a avut două probe: patrulă şi ştafetă. Proba de patrulă s-a desfăşurat pe un traseu cu lungimea de 25-40 km, pe parcursul căruia componenţii echipelor au avut de executat o serie de acţiuni specifice: trageri cu armamentul individual din dotare, aruncarea grenadelor de mână de exerciţiu la precizie, trecerea printr-o porţiune de teren contaminat cu masca contra gazelor pe figură, identificarea unor obiective şi transmiterea coordonatelor acestora prin staţia radio.

Alte puncte de verificare, care au testat măiestria cercetaşilor, au fost acordarea primului-ajutor şi transportarea pe o anumită distanţă a unui camarad rănit, dar şi identificarea şi traversarea unui teren minat. Trebuie spus că cercetaşii militari au executat toate aceste acţiuni având asupra lor echipamentul complet, cu raniţă, armamentul individual şi mijloacele de protecţie CBRN. O caracteristică a acestei probe este că arbitrii opresc cronometrul abia după ce ultimul membru al patrulei trece linia de sosire. Este momentul în care se verifică efectivul, armamentul şi materialele patrulei, eventualele lipsuri aducând minute de penalizare.

Cea de-a doua probă a fost cea de ştafetă. Ca şi la proba anterioară, echipele au fost formate din câte cinci militari, care au parcurs un traseu cu lungimea de aprox. 1500 m şi şi-au testat abilităţile de aruncare a grenadelor de mână defensive la distanţă şi precizie.

Departajarea s-a făcut în funcţie de timpii realizaţi de fiecare echipă şi de punctajele obţinute la cele două probe de verificare. Un cartuş în afara ţintei, o grenadă în afara obiectivului sau neajustarea corespunzătoare a măştii contra gazelor la trecerea prin zona contaminată, au însemnat câteva zeci de secunde sau chiar minute de penalizare. Echipa Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, coordonată de maiorul Cătălin BRETEAN, a obţinut cel mai bun punctaj la tragerea cu armamentul individual şi cei mai buni timpi la parcurgerea traseelor celor două probe.

În clasamentul final, lotul Brigăzii 15 Mecanizate a ocupat prima poziţie a podiumului, fiind urmată în ordine de echipele Brigăzii 9 Mecanizate şi Batalionului 528 Cercetare. Membrii echipei învingătoare s-au reunit vineri, 20 martie a.c., la Palatul Oştirii din Copoul Iaşului, unde comandantul Brigăzii 15 Mecanizate, general de brigadă Nicolae TONU, le-a adresat felicitări şi le-a mulţumit în numele tuturor militarilor marii unităţi.

Echipa Brigăzii 15 Mecanizate a fost constituită din sublocotenent Claudiu HANZA (Compania Cercetare/subunităţi de brigadă), sublocotenent Marius RACEA (Batalionul 631 Tancuri), sergent-major Neculai ŢAGA (Compania Cercetare/subunităţi de brigadă), caporalii cls. a III-a Iulian MIHAI şi Cristi GÎNGĂ (Compania Cercetare/subunităţi de brigadă), caporal cls. a III-a Gheorghe DOGARU (Batalionul 631 Tancuri) şi caporal cls. a III-a Dumitru SCURTU (Batalionul 634 Infanterie).

FELICITĂRI!

Fotografie de grup

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *