„Noaptea Muzeelor – Bal la Garnizoană”

Sâmbătă, 16 mai a.c., alături de sute de oraşe europene, Iaşul a sărbătorit „Noaptea Muzeelor”. Ca şi la ediţiile precedente, au participat la eveniment şi alte instituţii care nu au profil muzeal, printre acestea numărându-se, pentru al doilea an consecutiv, şi Palatul Oştirii din Copou, sediul Comandamentului Brigăzii 15 Mecanizate, clădire-monument istoric, construită în sec. al XIX-lea. Instituţia militară ieşeană s-a alăturat astfel celei de-a unsprezecea ediţii a proiectului european „Noaptea Muzeelor” şi şi-a deschis porţile pentru publicul larg între orele 20.00 şi 24.00.

Aproximativ 3.500 de vizitatori au trecut pragul Cazărmii Mari din Copoul Iaşului, pentru a se întâlni cu istoria armatei, dar şi cu prezentul ei. Militarii brigăzii i-au invitat pe aceştia la un periplu nocturn prin Palatul Oştirii, un edificiu cu o vechime de 135 de ani, în incinta căruia a fost amenajată cu această ocazie şi o expoziţie inedită (şi temporară) cu tema „Armata Română 1877-1918”.

Vernisarea expoziţiei a fost făcută de dr. Aurica Ichim, muzeograf principal la Muzeul Unirii din Iaşi, iar în cadrul acesteia au fost expuse arme, uniforme şi drapele de luptă, insigne şi decoraţii militare, fotografii, documente şi alte articole, folosite sau care au aparţinut militarilor oştirii române în acea perioadă.

Alte puncte de atracţie ale evenimentului au fost o scenetă din piesa „Zeul Măcelului”, a dramaturgului francez contemporan Yasmina Reza, în interpretarea artiştilor Cercului Militar Iaşi, dar şi spectacolul „Bal la Garnizoană”, în timpul căruia vizitatorii au fost invitaţi să-şi poarte paşii pe ritmurile valsurilor Muzicii Militare a Garnizoanei Iaşi.

Imagini (foto Olga Murariu, Cătălin Ganea)

Video
[flv:/video/Noaptea_Muzeelor_2015.mp4 552 414]
DESCARCĂ

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *