26 iunie, Ziua Drapelului Naţional

Vineri, 26 iunie, românii de pretutindeni au sărbătorit Ziua Drapelului Naţional, simbol al unităţii, suveranităţii şi independenţei de stat.

La Iaşi, sărbătoarea a început încă din seara zilei de joi, când, conform tradiţiei, drapelul din Piaţa Tricolorului a fost coborât şi dus de o gardă de onoare la biserica militară a garnizoanei. Vineri dimineaţă, drapelul a fost sfinţit în cadrul unei slujbe religioase şi readus în piaţa din faţa sediului Prefecturii, unde a fost arborat în acordurile Imnului de Stat.

La eveniment au luat parte comandantul Garnizoanei Iaşi, general de brigadă Nicolae Tonu, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, cadre militare în activitate, în rezervă şi în retragere, veterani de război. Activitatea s-a încheiat cu defilarea Drapelui de luptă şi detaşamentului de onoare, constituit din militari ai Batalionului 151 Infanterie „Războieni”.

O ceremonie similară s-a desfăşurat vineri şi în Piaţa Tricolorului din municipiul Piatra Neamţ. La eveniment au participat comandantului garnizoanei, colonel Cristin Hîra, oficialităţi locale şi judeţene, cadre militare active, în rezervă şi retragere, veterani de război. Detaşamentul de onoare a fost constituit din militari ai  Batalionului 634 Infanterie „Petrodava”, Inspectoratului de Jandarmi, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi echipaje ale Inspectoratului de Poliţie.

La Botoşani, ceremonia militară și religioasă dedicată Zilei Drapelului Naţional al României s-a desfăşurat, de asemenea, în Piaţa Tricolorului. La activitate au participat comandantul Garnizoanei Botoșani, colonel Lucian Sandu, reprezentanți ai administrației publice locale şi judeţene, cadre militare active, în rezervă şi retragere, veterani de război. Detașamentul de onoare a fost constituit din militari ai Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun”, Inspectoratelor Județene de Poliție, Jandarmi și pentru Situații de Urgență, precum și din cadrul Serviciului Teritorial al Poliției de Frontieră.

Imagini (foto: Iaşi – Olga Murariu, Piatra Neamţ – Vasile Vânău, Botoşani – Costel Nicorici)

 

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *