Comunicat 11/2015 – 11 Noiembrie, Ziua Armistiţiului şi Ziua Veteranilor

ZIUA ARMISTIŢIULUI – 11 NOIEMBRIE 2015, orele 10.00 şi 11.00, CEREMONII MILITARE

Pe 11 noiembrie, în întreaga lume se celebrează Ziua Armistiţiului, data încheierii simbolice a Primului Război Mondial.

În urmă cu 97 de ani, la 11 noiembrie 1918, în pădurea Compiègne din Franţa se semna armistiţiul care punea capăt primei conflagraţii mondiale. Principalii semnatari au fost mareşalul Ferdinand Foch, comandantul forţelor Antantei, şi omul politic Mathias Erzberger, din partea Germaniei.

La Iaşi, Ziua Armistiţiului se va celebra miercuri, 11 noiembrie a.c., prin două momente solemne, la care vor participa ataşatul militar al Republicii Franceze în ţara noastră, colonel inginer dr. Cristophe Midan, comandantul Garnizoanei Iaşi, general de brigadă dr. Nicolae Tonu, reprezentanţi ai administraţiei locale, cadre militare şi veterani de război.

Primul moment va avea loc la ora 10.00, la Monumentul Eroilor Francezi din Cimitirul „Eternitatea”, unde se vor depune coroane şi jerbe de flori.

Manifestările vor continua, începând cu ora 11.00, la statuia generalului Henri Mathias Berthelot, situată lângă Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”. După trecerea în revistă a Detaşamentului de onoare şi intonarea Imnurilor Naţionale ale Franţei şi României, se vor rosti alocuţiuni referitoare la semnificaţia şi importanţa armisitiţiului de la 11 noiembrie 1918 pentru istoria mondială. Participanţii vor depune coroane de flori la statuia ilustrului general francez.

ZIUA VETERANILOR – 11 NOIEMBRIE 2015, ora 10.45, ACŢIUNE DE BINEFACERE

Pe 11 noiembrie, în fiecare an, militarii Batalionului 151 Infanterie „Războieni” îşi aduc aminte de evenimentul nefericit petrecut în 2003 în teatrul de operaţii din Afganistan, atunci când doi dintre camarazii lor au devenit eroi. Iosif-Silviu Fogoraşi şi Mihail-Anton Samuilă le-au rămas în inimă şi în amintire şi de atunci îi pomenesc în rugăciune pe ei şi familiile lor din ţinuturile Oradei.

De o vreme, „Lupii Negri” şi-au făcut un obicei ca în această zi, pe lângă rugăciune, să facă şi o faptă demnă de amintirea şi sacrificiul celor doi eroi: merg în vizită Centrul Medico-Social de la Bivolari, jud. Iaşi, să stea de vorbă cu persoanele vârstnice îngrijite acolo şi să le ofere câte o masă caldă, posibilă datorită colectei benevole pe care militarii o fac an de an, cu gândul la camarazii lor eroi şi, poate, la bătrânii lor de acasă.

Fiecare vizită este un prilej de emoţie şi bucurie atât de partea celor care dăruiesc, cât şi de partea celor care primesc (persoană de contact: preot militar Valentin Pâţâligă – 0746.653.519).

ZIUA VETERANILOR – 11 NOIEMBRIE 2015, ora 12.30, CEREMONIE COMEMORATIVĂ

 Prin Legea nr. 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, s-a instituit Ziua Veteranilor, care se celebrează în fiecare an la data de 11 noiembrie, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român, având ca obiect limitarea efectelor acţiunilor teroriste.

Având în vedere responsabilitatea şi datoria noastră morală de a eterniza memoria celor căzuţi în serviciul statului român, militarii Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” vor desfăşura, în data de 11 noiembrie a.c, ora 12.30, o ceremonie comemorativă la Mormântul Eroului Sublocotenent (post-mortem) Bogdan Valerian Hâncu din Cimitirul „Eternitatea”. La eveniment vor participa militari în activitate, în rezervă şi în retragere, veterani de război, cadre didactice şi elevi ai instituţiilor de învăţământ din municipiul Iaşi.

Ofițerul de informare și relații publice al Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”,

locotenent-colonel Daniel Burlacu

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *