Ziua Armistiţiului şi Ziua Veteranilor, la Iaşi

Ziua Armistiţiului a fost marcată pe 11 noiembrie la Iaşi prin două momente solemne, la care au participat ataşatul militar al Republicii Franceze la Bucureşti, colonel ing. Cristophe Midan, comandantul Garnizoanei Iaşi, general de brigadă Nicolae Tonu, cadre militare şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.

Primul dintre acestea a avut loc la Monumentul Eroilor Francezi din Cimitirul „Eternitatea”, unde s-a desfăşurat o ceremonie militară de depuneri de coroane şi jerbe de flori. Manifestările au continuat la statuia generalului Henri Mathias Berthelot, situată lângă Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri”. Aici, după trecerea în revistă a Detaşamentului de onoare şi intonarea Imnurilor Naţionale ale Franţei şi României, s-au rostit alocuţiuni referitoare la semnificaţia evenimentului şi importanţa armistiţiului de la 11 noiembrie 1918 pentru istoria mondială.

Participanţii la eveniment au depus apoi coroane de flori la statuia ilustrului general francez, iar ceremonia s-a încheiat cu defilarea Detaşamentului de onoare, constituit din militari ai Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri”.

Tot pe 11 noiembrie s-a celebrat, pentru a doua oară în ţara noastră, Ziua Veteranilor, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în teatrele de operaţii. Cu acest prilej, militarii Brigăzii 15 Mecanizate au organizat, la Mormântul Eroului sublocotenent (post-mortem) Bogdan Valerian Hâncu, din Cimitirul „Eternitatea” din Iaşi, o ceremonie militară şi religioasă la care au luat parte, alături de membri ai familiei eroului, cadre militare, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi elevi de la Şcoala Gimnazială „Bogdan Petriceicu Hasdeu”.

Manifestările dedicate Zilei Veteranilor s-au încheiat la Cercul Militar Iaşi cu un spectacol muzical-coregrafic, la care şi-au dat concursul Muzica Militară a garnizoanei, Corul Institutului Teologic „Sf. Vasile cel Mare” şi Clubul de Dans Sportiv „Reflex”. Au mai urcat pe scenă, în semn de omagiu adus militarilor veterani, prof.univ.dr. Nina Cuciuc, solistul Aurel Neamţu, interpretul de muzică populară Ştefan Deaconiţa şi, nu în ultimul rând, actorul Emil Gnatenco, cu un moment poetic.

Foto Olga Murariu

La Monumentul Eroilor Francezi din Cimitirul „Eternitatea”

La statuia generalului Henri Mathias Berthelot

La mormântul Eroului slt.(p.m.) Bogdan Valerian Hâncu, Cimitirul „Eternitatea”

La Cercul Militar Iaşi

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *