Comunicat 5/2017 – 11 NOIEMBRIE, ZIUA VETERANILOR

Prin Legea nr. 150/2014, privind modificarea şi completarea OUG nr. 82/2006 pentru recunoaşterea meritelor personalului armatei participant la acţiuni militare şi acordarea unor drepturi acestuia şi urmaşilor celui decedat, s-a instituit Ziua Veteranilor, care se celebrează în fiecare an la data de 11 noiembrie, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul militarilor care au participat la misiuni în afara teritoriului statului român, având ca obiect limitarea efectelor acţiunilor teroriste.

Având în vedere responsabilitatea şi datoria noastră morală de a eterniza memoria celor căzuţi în serviciul statului român, militarii Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” au desfăşurat, în data de 9 noiembrie a.c, o ceremonie comemorativă la Mormântul Eroului Sublocotenent (post-mortem) Bogdan Valerian Hâncu din Cimitirul „Eternitatea”.

Data de 11 noiembrie este un reper aparte şi pentru militarii Batalionului 151 Infanterie „Războieni” din Iaşi, care comemorează evenimentul nefericit petrecut în urmă cu 14 ani în teatrul de operaţii din Afganistan, atunci când într-un atac insurgent doi dintre colegii lor au devenit eroi: sublocotenenţii (post-mortem) Iosif-Silviu Fogoraşi şi Mihail-Anton Samuilă. Pe 11 noiembrie 2003, Iosif-Silviu Fogoraşi era primul militar român care îşi pierdea viaţa în teatrul de operaţii din Afganistan. Trei zile mai târziu, pe 14 noiembrie, se stingea din viaţă şi Mihail-Anton Samuilă, grav rănit în acel atac.

În memoria celor doi eroi, în cazarma Batalionului 151 Infanterie „Lupii Negri”, situată în Iaşi, str. Aeroportului nr. 2, va avea loc sâmbătă, 11 noiembrie a.c., începând cu ora 10.00, o ceremonie comemorativă ce va cuprinde o slujbă de pomenire şi depuneri de coroane de flori. Participanţii vor putea vizita şi o expoziţie de armament, echipamente şi tehnică militară, organizată de militarii batalionului.

p.Ofiţerul de informare şi relaţii publice al Brigăzii 15 Mecanizate,
lt. Andrei Vicol: tel./fax 0232254653, mobil 0751076146

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *