Veșnică recunoștință eroilor neamului

Luni, 27 octombrie a.c., la Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din cartierul ieșean Bucium a avut loc ceremonia de reînhumare a eroilor căzuți pe aceste meleaguri în urmă cu 70 de ani, în cea de-a doua mare conflagrație mondială.

Prin strădania preotului paroh Dumitru Carp a fost ridicat un Osuar și un Paraclis, pentru a adăposti rămășițele eroilor îngropați în gropi comune în cimitirul bisericii. Serviciul religios a fost oficiat de un sobor de preoți, iar la ceremonie au asistat numeroși credincioși din parohie, reprezentanți ai Brigăzii 15 Mecanizate și ai Garnizoanei Iași, precum și ai filialei județene a Asociației Naționale Cultul Eroilor – „Regina Maria”. Garda de onoare a fost asigurată de militari din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Războieni”.

Despre cei 132 de eroi îngropați în cimitirul bisericii din Bucium se știe că au căzut la datorie în data de 25 august 1944. Locotenentul Hagimă Nicolae și sergentul-major Apetrei Haralambie sunt ultimii eroi care au fost identificați, prin strădania epitropului bisericii, Virgil Arsenie.

Evenimentul a fost organizat pentru a marca Ziua Armatei României și pentru a exprima respectul și omagiul pe care îl aducem cu toții eroilor știuți și neștiuți, dar și familiilor acestora.

Imagini (foto Eduard Borhan)

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *