Ziua Veteranilor, în garnizoanele Bg. 15 Mc.

Ziua Veteranilor a fost celebrată marți, 11 noiembrie, în toate garnizoanele Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” – la Iași, Botoșani, Piatra Neamț și Bacău.

Ceremonia desfășurată în Cazarma Mare din Copou, la sediul Comandamentului Brigăzii 15 Mecanizate, a debutat cu arborarea Drapelului tricolor, concomitent cu intonarea Imnului Național al României de către Muzica Militară a Garnizoanei Iași. A urmat un moment de reculegere și o slujbă de comemorare a eroilor neamului, oficiată de preotul militar Adrian Morțun.

Personalul Comandamentului brigăzii a depus apoi o coroană de flori la sanctuarul dedicat memoriei eroilor Diviziei 10 Infanterie și sublocotenentului (p.m.) Bogdan Valerian Hâncu, camarad căzut la datorie la data de 27 aprilie 2006 în teatrul de operații din Irak.

*  *  *

Ziua Veteranilor a fost instituită prin Legea nr. 150 din 22.10. 2014, privind modificarea și completarea OUG nr. 82/2006 pentru recunoașterea meritelor personalului armatei participant la acțiuni militare și acordarea unor drepturi acestuia și urmașilor celui decedat.

Ziua de 11 noiembrie a fost aleasă pentru simbolistica ei – intrarea în vigoare, la 11 noiembrie 1918, ora 11.00, a Armistițiului între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia se punea capăt Primului Război Mondial și se creau condițiile necesare realizării, în țara noastră, a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918.

Semnificația acestei zile pentru Armata României este legată și de faptul că, pe data de 11 noiembrie 2003, a căzut la datorie sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogorași, primul militar român decedat în teatrul de operații din Afganistan. Militarul făcea parte din Batalionul 151 Infanterie „Lupii Negri”.

Imagini (foto Iași-Sergiu Căpățînă, Piatra Neamț-Dan Răcianu)

 

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *