Batalionul 198 Sprijin Logistic „Prut”, la ceas aniversar

Pe data de 15 noiembrie a.c., s-a împlinit o jumătate de veac de la punerea pietrei de temelie a structurii care, printr-un amplu proces de transformare, reorganizare și modernizare, a devenit ceea ce este astăzi Batalionul 198 Sprijin Logistic „Prut”.

Începând din martie 2001, batalionul a intrat în subordinea Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, deservind unitățile din compunerea acesteia dislocate în garnizoanele Iași, Botoșani, Piatra Neamț și Bacău.

Cei 50 de ani de existență a batalionului au însemnat o implicare permanentă în îndeplinirea misiunilor sale specifice, respectiv organizarea, planificarea și executarea aprovizionării cu materiale de toate categoriile, executarea transporturilor, asigurarea asistenței medicale, cartiruirea și hrănirea efectivelor participante la exerciții și tabere de instrucție, precum și desfășurarea de acțiuni pentru limitarea efectelor calamităților naturale.

Trebuie menționat și faptul că, în ultimii ani, mulți dintre militarii batalionului au participat, individual sau în cadrul unor structuri, la misiuni în teatrele de operații din Afganistan, Irak și Balcanii de Vest.

*  *  *

Cu ocazia împlinirii celor 50 de ani de existență, în cazarma batalionului din Dealul Copoului a fost dezvelită ieri, 21 noiembrie, o placă aniversară. Tot acolo, astăzi s-a desfășurat o ceremonie militară, în cadrul căreia s-a dat citire Ordinului ministrului apărării naționale și mesajului șefului S.M.F.T. cu prilejul momentului aniversar, s-au rostit alocuțiuni și a fost oficiată o slujbă religioasă. De asemenea, invitaților li s-au prezentat aspecte din viața militarilor unității și li s-au înmânat plachete și diplome aniversare.

Tot cu această ocazie, prin ordin al șefului S.M.F.T., Batalionului 198 Sprijin Logistic i s-a conferit Emblema de Onoare a Forțelor Terestre. Distincția a fost acordată de locțiitorul comandantului Diviziei 2 Infanterie „Getica”, colonel dr. Oliviu Irina. De asemenea, au fost conferite distincții unor militari din cadrul unității.

La eveniment au fost prezenți, alături de personalul batalionului, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate, colonel dr. Nicole Tonu, și reprezentanți din conducerea marii unități. Ceremonia s-a încheiat cu defilarea efectivelor batalionului și onorul Muzicii Militare a Garnizoanei Iași.

Imagini (Eduard Borhan)

Video


DESCARCĂ

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *