Comunicat 10/2011 – Ziua Drapelului Naţional

Duminică, 26 iunie 2011, la ora 12.00, în Piaţa Tricolorului din faţa sediului Instituţiei Prefectului judeţului Iaşi, militarii Brigăzii 15 Mecanizate “Podu Înalt” au participat la ceremonia militară organizată cu prilejul sărbătoririi ZILEI DRAPELULUI NAŢIONAL.
La ceremonie a participat domnul colonel Vasile ROMAN – comandantul Garnizoanei Iaşi, personalităţi ale Instituţiei Prefectului şi Primăriei Iaşi

* * *

Anul revoluţionar 1848, pe lângă importanţa lui naţională cu totul deosebită, pentru destinul viitor al României, a prilejuit şi exprimarea voinţei suverane a românilor pentru cele trei culori naţionale: roşu-galben-albastru. Decretul nr.1 din 14/26 iunie, al Guvernului provizoriu, este primul decret pentru STEAGUL NAŢIONAL, în care se arăta: „Steagul naţional va avea trei culori: albastru, galben roşu”. A doua zi, 15/27 iunie, drapelul naţional tricolor a fost sfinţit în cadrul unei Mari Adunări populare, pe „Câmpul Filaretului”, numit de atunci, „Câmpia Libertăţii”.
Astfel, tricolorul a devenit simbol naţional şi a fost arborat la toate manifestările publice, pe el depunându-se juramântul de credinţă de către personalităţile statului şi oştirea română.
Pentru militari, drapelul are o semnificaţie cu totul aparte.
Drapelul de luptă este simbolul onoarei, vitejiei şi gloriei militare. El evocă trecutul glorios de luptă al poporului român pentru libertate naţională şi tradiţiile de luptă ale unităţii, amintind fiecărui militar datoria sfântă de a servi cu credinţă patria.
La 1/13 septembrie 1863, cu prilejul aniversării a 15 ani de la luptele din Dealul Spirii, s-au distribuit, în prezenţa domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la 10 unităţi militare noi drapele tricolore. Cu această ocazie, pe platoul de la Cotroceni, domnitorul a rostit un impresionant discurs, în care spunea: „Steagul e România! Acest pământ binecuvântat al Patriei, stropit cu sângele străbunilor noştri şi îmbelşugat cu sudoarea muncitorului. El este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut parinţii, unde se vor naşte copiii nostri!… Steagul e totodată trecutul, prezentul şi viitorul ţării, întreaga istorie a României”.

Ofiţerul de relaţii publice, locotenent-colonel Daniel BURLACU

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *