29 aprilie – Ziua Veteranilor de Război

Miercuri, 29 aprilie, a fost Ziua Veteranilor de Război. O zi care în acest an a avut o semnificaţie aparte, 2015 fiind declarat, prin Hotărâre de Guvern, „Anul Veteranilor de Război”, dedicat marcării a şapte decenii de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial.

Şi în garnizoanele Brigăzii 15 Mecanizate – la Iaşi, Botoşani, Piatra Neamţ şi Bacău – au avut loc, cu acest prilej, ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor, adunări solemne ale asociaţiilor de veterani de război, expoziţii cu tematică specifică, activităţi de îngrijire a monumentelor şi a cimitirelor eroilor.

La Iaşi, Ziua Veteranilor de Război a fost marcată miercuri printr-o adunare festivă, desfăşurată la Cercul Militar din garnizoană, la care au participat preşedintele filialei judeţene a Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, gl.bg. (rtr) Crăciun Statache, comandantul garnizoanei, gl.bg. Nicolae Tonu, veterani de război, cadre militare în activitate, în rezervă şi în retragere, reprezentanţi ai administraţiei publice locale. Participanţii au depus coroane de flori la Monumentul Eroilor Regimentului 7 Roşiori „Cuza Vodă”, situat în faţa instituţiei militare de cultură, au vorbit despre semnificaţia momentului aniversar şi au evocat sacrificiile oştirii române în cea de-a doua conflagrație mondială.

La Piatra Neamţ, Batalionul 634 Infanterie „Petrodava” şi Cercul Militar din garnizoană au organizat luni, 27 aprilie a.c., la sediul Muzeului de Istorie, Simpozionul dedicat Zilei Veteranilor de Război şi Zilei Infanteriei. La activitate au participat comandantul garnizoanei, col. Cristin Hîra, preşedintele A.N.V.R. Neamţ, gl.-mr.(rtr) Nicolae Pruteanu, preşedintele A.C.M.Rz.R. Neamţ, gl.bg.(rtr) Octavian Mancu, cadre militare în activitate, în rezervă şi retragere, reprezentanţi administraţiei publice locale şi ai mass-media, invitaţi. În cadrul simpozionului au fost prezentate materiale specifice zilelor aniversate şi a fost vizitat segmentul expoziţional militar.

Miercuri, pe 29 aprilie, militarii Batalionului 634 Infanterie „Petrodava” au organizat, la Cimitirul Eroilor din Piatra Neamţ, ceremonia militară şi religioasă dedicată Zilei Veteranilor de Război. Au participat oficialităţi locale şi judeţene, veterani de război, cadre militare în rezervă şi retragere, personal militar şi civil din structurile de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, reprezentanţi ai autorităților publice locale. Un moment deosebit a avut loc înainte de defilare, când militarii nemțeni din cadrul Grupului INVICTUS, alături de elevi ai Liceului cu Program Sportiv din Piatra Neamţ, au trecut prin faţa asistenţei purtând drapelul naţional şi steagul de identificare al B. 634 I., după ce au alergat pe un traseu din oraş, cu ședințe foto la principalele monumente istorice.

La Botoşani, reprezentanţii garnizoanei au organizat, în cooperare cu administrația publică locală, o ceremonie militară şi religioasă la Monumentul Eroilor din cel de-Al Doilea Război Mondial. S-au depus coroane şi jerbe de flori din partea asociaţiilor, instituţiilor şi autorităţilor locale, iar preşedintele filialei judeţene a A.N.V.R., gl.bg. (rtr) Gheorghe Prăjinaru, s-a adresat participanţilor în numele celor mai vârstnici oşteni ai Botoşaniului. A luat cuvântul și comandantul garnizoanei, col. Ionel-Lucian Sandu, iar la final, un Detaşament de onoare constituit din peste 100 de militari de la Batalionul 335 Artilerie, Centrul 33 Materiale Tehnice „Moldova”, I.J.J şi I.S.U., a defilat în aplauzele publicului prezent la eveniment.

Imagini (foto Iaşi – Olga Murariu, Piatra Neamţ – Vasile Vânău, Botoşani – Florea Macovei)

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *