Ziua Eroilor

Joi, 21 mai, de Ziua Înălţării Domnului, militarii Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” au omagiat jertfa eroilor căzuţi pe câmpurile de onoare prin ceremonii militare şi religioase, desfășurate în garnizoanele de dislocare – la Iaşi, Botoşani, Piatra Neamţ şi Bacău.

Joi dimineaţă, la ora 08.00, în Cazarma Mare din Copou s-a desfăşurat Apelul solemn. O ceremonie la care s-au rostit numele tuturor militarilor Brigăzii 15 Mecanizate căzuţi la datorie, în semn de omagiu adus înaintașilor care, în momentele de răscruce ale istoriei naționale, au pus țara mai presus de propria lor viață.

În Cimitirul „Eternitatea” din Iaşi, manifestările au început la ora 12.00. S-a oficiat o slujbă de pomenire a celor căzuţi pe câmpurile de luptă, s-au rostit alocuţiuni referitoare la semnificaţia momentului şi au fost depuse coroane de flori la Monumentele eroilor români din Primul şi Al Doilea Război Mondial.

De asemenea, s-au depus coroane de flori la monumentele ridicate în memoria militarilor francezi, germani, şi ruşi, căzuţi pe aceste meleaguri în cele două conflagraţii mondiale. Cei prezenţi au adus un omagiu şi eroului sublocotenent (post-portem) Bogdan Valerian Hâncu, camarad căzut la datorie în teatrul de operaţii din Irak în aprilie 2006.

Defilarea Detaşamentului de onoare şi un ultim onor, prezentat de Muzica Militară a Garnizoanei Iaşi, au încheiat manifestările din Cimitirul „Eternitatea”.

Acestea au continuat însă la Cimitirul Eroilor Neamului din localitatea Leţcani, unde a avut loc o ceremonie similară. Coroane de flori au fost depuse joi şi la Monumentul „Vulturul” din Cartierul Bucium, la Monumentul-Mausoleu Galata şi în Păcurari la Cimitirul Eroilor Evrei din Primul Război Mondial, precum şi la monumentele eroilor de la Spitalul Socola şi comuna Rediu.

Tot la Iaşi, membrii filialei locale a Grupului „Invictus România” au organizat o acţiune inedită – „Crosul Monumentelor”, purtând în alergare o torţă aprinsă pe un traseu care a inclus locurile de desfăşurare ale ceremoniilor (peste 50 km), cu care au aprins candele acolo unde-şi dorm somnul de veci eroii.

La Botoşani, militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” au participat la ceremonii militare şi religioase de depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor din garnizoană, iar la Piatra Neamţ, militarii Batalionului 634 Infanterie „Petrodava” au organizat, la Cimitirul Eroilor, o ceremonie militară şi religioasă.

S-au depus coroane de flori la monumentele eroilor din cele două războaie mondiale şi la monumentul (mormântul) General Nicolae Dăscălescu, iar ceremonia s-a încheiat cu defilarea Drapelului de Luptă al Batalionului 634 Infanterie „Petrodava” şi a Gărzii de onoare, formată din militari ai batalionului pietrean, Inspectoratului de Jandarmi şi Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.

Imagini (foto Iaşi – Olga Murariu, Sergiu Căpăţînă; Botoşani – Dana Alexuc, Costel Nicorici; Piatra Neamţ Vasile Vânău)

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *