Exerciţiul „Efort Comun 2015”

Un detaşament de instrucţie, format din 26 de militari din cadrul Batalionului 151 Infanterie „Războieni” şi condus de lt.-col. Cătălin Grădinariu, participă, în perioada 19-25 iulie a.c., la exerciţiul multinaţional „Efort Comun 2015”, ce se desfăşoară în Republica Moldova, la Centrul de instruire militară al Brigăzii de Infanterie Motorizată „ Moldova”, din municipiul Bălţi. La acest exerciţiu sunt angrenaţi aprox. 500 de militari, din Republica Moldova, Georgia, Polonia, România şi Statele Unite ale Americii.

Ceremonia de deschidere a exerciţiului a avut loc luni, 20 iulie, în prezenţa şefului Marelui Stat Major al Armatei Naţionale a Republicii Moldova, general de brigadă Igor Gorgan, care şi-a exprimat convingerea că obiectivele planificate vor fi atinse, apreciind totodată aportul contingentelor militare partenere la desfăşurarea cu succes a antrenamentelor.

Update 1

Miercuri, 22 iulie, şeful Statului Major General al Armatei României, generalul-locotenent Nicolae Ciucă, a vizitat Centrul de instruire al Brigăzii „Moldova” pentru a asista la antrenamentele din cadrul exercițiului multinațional „Efort comun 2015”.

Generalul-locotenent Nicolae Ciucă a fost însoţit de şeful Marelui Stat Major al Armatei Republicii Moldova, general de brigadă Igor Gorgan, de comandantul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, general de brigadă Nicolae Tonu, de comandantul Comandamentului Forţelor Terestre din Republica Moldova, colonel Iurie Brumă şi de ataşatul militar al României în Republica Moldova, colonel Dumitru Neacşu.

Delegaţia militară a fost întâmpinată de comandantul Brigăzii 1 Infanterie Motorizată „Moldova”, colonel Veaceslav Rusu, care le-a prezentat oaspeţilor un briefing de informare, precum şi facilităţile de pregătire ale Centrului de instruire de la Bălţi.

Generalul-locotenent Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu militarii Batalionului 151 Infanterie „Războieni”, participanţi la „Efort Comun 2015”, şi a asistat la un exerciţiu demonstrativ la care au luat parte militari din Republica Moldova, România, S.U.A., Polonia şi Georgia.

Update 2

Exerciţiul „Efort Comun 2015” a fost centrat pe planificarea şi conducerea operaţiunilor de menţinere a păcii şi a vizat realizarea capacităţii de acţiune întrunită între structurile participante, îmbunătăţirea procesului de coordonare a operaţiilor militare în cadrul multinaţional, dezvoltarea nivelului de instruire al militarilor şi creşterea gradului de interoperabilitate. De asemenea, s-a urmărit implementarea unitară a sistemului de comandă şi control, precum şi utilizarea în comun a tehnicilor, tacticilor şi procedurilor specifice operaţiilor în condiţiile câmpului de luptă modern.

Exerciţiul a inclus activităţi practice în punctele de control staţionare şi mobile, executarea patrulelor pe jos şi îmbarcate, evacuarea medicală, activităţi specifice forţelor de reacţie rapidă de tip QRF, precum şi activităţi de control al mulţimii, de căutare şi scotocire. Nu în ultimul rând, s-a urmărit realizarea sprijinului cu foc şi asigurarea securităţii şi apărării perimetrului.

Aspecte de la ceremonia de închidere a exerciţiului.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *