„Saber Guardian/Rapid Trident 2015”

Text: Comandantul detaşamentului românesc, lt.-col. Gabriel Turculeţ
Foto: cpt. Silviu Veleşcu, cap. Radu Rusu

Un detaşament de instrucţie, constituit din 70 de militari din cadrul Comandamentului Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” şi Batalionului 634 Infanterie „Petrodava” din Piatra Neamţ participă, în perioada 18-31 iulie a.c., la exerciţiul multinaţional „Saber Guardian/Rapid Trident 2015”, care are loc în Ucraina, la Centrul Internaţional pentru securitate şi menţinere a păcii (IPSC) din Yavoriv. La acest exerciţiu sunt angrenaţi peste 1800 de militari, din 18 ţări membre NATO şi partenere.

UPDATE 1 (20 iulie)

Luni, 20 iulie, după ceremonia de deschidere, militarii români au luat parte la cursuri de pregătire specifice centrului de instruire. Camarazii noştri vor continua instrucţia în mediul multinaţional pe parcursul întregii săptămâni, prin executarea unor exerciţii de rezolvare a unor situaţii tactice (STX), precum şi exersarea procedurilor de operare NATO.

În cadrul „Saber Guardian/Rapid Trident 2015”, militarii români sunt integraţi atât în structurile de comandă (conducerea exerciţiului, comandamentul brigăzii multinaţionale), cât şi în cadrul structurilor de execuţie (batalioanele şi companiile de manevră). Astfel, din Compania „Delta”, comandată de căpitanul Leon Călin, fac parte militari americani şi bulgari care desfăşoară împreună activităţile de instruire specifice operaţiilor defensive şi celor de menţinere a păcii.

UPDATE 2 (21 iulie)

Militarii Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, participanţi la exerciţiul „Saber Guardian/Rapid Trident 2015”, îşi continuă instruirea la Centrul Internaţional pentru securitate şi menţinere a păcii (IPSC) din Yavoriv, Ucraina. Astfel, în cadrul procesului de planificare la nivel brigadă şi batalion, lt.-col. Rareş Plăcintă, lt.-col. Claudiu Lupuleasa şi mr. Cătălin Bretean, întocmesc şi transmit structurilor subordonate documente specifice pe linie de personal, CIMIC şi informaţii.

În acelaşi timp, militarii români din cadrul Companiei multinaţionale „Delta” au exersat în teren procedurile de operare specifice descoperirii şi contracarării dispozitivelor explozive improvizate. Comandanţii de plutoane – lt. Cătălin Sava şi slt. Valentin Miriţă – au condus procesul de pregătire, sub atenta îndrumare a instructorilor canadieni.

UPDATE 3 (22 iulie)

După două zile de planificare la nivel brigadă, astăzi a venit rândul ofiţerilor din statele majore ale batalioanelor să-şi demonstreze abilităţile în planificarea operaţiilor la nivel tactic. Șeful de stat major al Batalionului 1 Multinaţional, maiorul Daniel Cioran, a coordonat activitatea statului major, reuşind să obţină produse de planificare viabile, apreciate de ofiţerii observatori-controlori.

La nivelul subunităţilor de tip companie, au început pregătirile pentru elaborarea documentelor de conducere pentru exerciţiul de antrenament în teren de tip FTX, activitate coordonată de lt. Eduard Rotaru, locţiitorul comandantului de companie. Pe terenul de instrucţie, Compania multinaţională „Delta” a exersat procedurile specifice deplasării în câmpul tactic, reuşind să gestioneze cu succes incidente de tip ambuscadă, atac cu foc direct sau cu dispozitive explozive improvizate.

UPDATE 4 (23 iulie)

Activităţile de instruire au continuat şi astăzi prin executarea exerciţiilor de tip STX. Unul dintre atelierele de instrucţie – cel în care militarii exersează deplasarea în câmpul tactic – este condus de cpt. Silviu Veleşcu. Ofiţerul român a instruit şi va continua să pregătească şi în zilele ce urmează militari din toate ţările participante la exerciţiu.

UPDATE 5 (24 iulie)

Ziua Distinşilor Vizitatori a exercițiului multinațional „Saber Guardian/Rapid Trident 2015” a avut loc astăzi, 24 iulie a.c., la Centrul Internațional pentru Securitate și Menținere a Păcii din Yavoriv. La activitate au participat personalități militare și civile din toate țările prezente la exercițiu. Forțele Terestre române au fost reprezentate de general-maior Petrică-Lucian Foca, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”.

La finalul activității, generalul-maior Foca a apreciat activitatea tuturor militarilor participanți la exercițiu, precum și condițiile deosebite de instruire asigurate de țara gazdă – Ucraina.

UPDATE 6 (26 iulie)

Sfârşitul de săptămână a fost dedicat activităţilor culturale şi sportive. Sâmbătă, 25 iulie a.c., organizatorii au oferit tuturor participanţilor la exerciţiu un spectacol de dansuri şi muzică tradiţionale, urmat de „Cina prieteniei”.

Duminică au fost organizate competiţii sportive de fotbal, volei, „tug of war” şi „strong man”. Militarii români au participat la toate probele, iar echipa de fotbal antrenată de cpt. Tudor Popa s-a remarcat prin clasarea pe locul 1.

UPDATE 7 (27 iulie)

A doua săptămână a exerciţiului „Saber Guardian/Rapid Trident 2015” a început în forță. Militarii români au continuat instrucția, ziua de astăzi fiind dedicată acțiunilor în cadrul punctelor de control trafic, precum și luptei în localitate. Personalul de stat major participă la conducerea acțiunilor militare în cadrul exercițiului de tip CPX, utilizând sistemele de simulare constructivă, iar celulele de răspuns de nivel batalion transpun în practică documentele întocmite pe timpul procesului de planificare desfăşurat în săptămâna anterioară.În această activitate este implicată și o echipă de răspuns de nivel companie, din cadrul Centrului de Instruire pentru Luptă al Forţelor Terestre (C.I.L.-F.T.) „Getica”.

UPDATE 8 (last update – 31 iulie)

Exercițiul „Saber Guardian/Rapid Trident 2015” a ajuns la final.

Vineri, 31 iulie a.c, a avut loc ceremonia de închidere a exercițiului. În cadrul acesteia, pentru modul exemplar în care și-au indeplinit misiunea, militarii români au fost recompensați cu diplome și medalii.

1 comentariu

  1. Bravo….felicitări,suntem mândri de voi!

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *