Ziua Naţională a României la Iaşi

Cu prilejul sărbătoririi Zilei Naţionale a României, autorităţile locale şi garnizoana Iaşi au organizat şi desfăşurat un ceremonial militar şi religios în Piaţa Naţiunii. Ceremonialul a debutat cu luările de cuvânt ale liderilor din administraţia locală. Au urmat ceremonialul religios şi depunerea de coroane de flori. La final, garda de onoare formată din militarii Batalionului 151 Infanterie „Războieni” şi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au defilat prin faţa asistenţei.

În cadrul manifestărilor dedicate sărbătorii naţionale, cetăţenii urbei au putut viziona la Cercul Militar, începând cu data de 30 noiembrie, o expoziţie a Arhivelor Naţionale Filiala Iaşi, având ca temă Marea Unire de la 1918. Prin documentele şi fotografiile expuse au fost surprinse acele momente din epocă care au legătură cu Marea Unire, atât la Iaşi, cât şi în ţară. „Cu ocazia celebrării Zilei Naţionale a României, Arhivele Naţionale Iaşi în colaborare cu Cercul Militar Iaşi au organizat o expoziţie referitoare la principalele momente ce au contribuit la desfăşurarea unităţii naţionale a tuturor românilor într-un singur stat. Această expoziţie se doreşte a fi un mesaj către cei care încă gândesc şi trăiesc româneşte, pentru că instituţia pe care eu o reprezint aici, Arhivele Naţionale Iaşi, adăpostesc un număr impresionant de documente referitoare la momentul Marii Uniri de la 1 decembrie 1918.

Expoziţia se axează pe aducerea în atenţia publicului a unui număr remarcabil de stampe şi fotografii
din epoca marii uniri în original. Ca piesă de rezistenţă în cadrul expoziţiei am adus şi drapelul naţional al societăţii „Arboroasa”, purtat la 1 decembrie 1918 la Alba Iulia de către fraţii Dugan.”- ne-a declarat Adrian Codreanu – consilier principal în cadrul Arhivelor Naţionale Iaşi.

Imagini


Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *