Exerciţiul „Zimbrul 16.7”

Brigada 15 Mecanizată a desfăşurat, în perioada 28 iunie-7 iulie a.c., un exerciţiu de instruire prin simulare constructivă care a purtat denumirea „Zimbrul 16.7”. La activităţile de instruire au participat atât personalul comandamentului brigăzii, cât şi militari din batalioanele subordonate, dislocate în garnizoanele Iaşi, Bacău, Botoşani şi Piatra Neamţ.

Exerciţiul s-a bazat pe un scenariu fictiv, care a presupus rezolvarea unor situaţii tactice diverse, pe timpul desfăşurării operaţiilor de apărare şi intermediare. Organizatorii au fost sprijiniţi de specialişti de la Centrul de Jocuri de Război şi Experimentări Doctrinare, astfel încât situaţiile şi momentele tactice să fie create în condiţii cât mai apropiate de cele ale unui câmp de luptă real, cu diferite grade de dificultate şi care să necesite întreaga gamă de proceduri de operare.

Printre obiectivele urmărite s-au numărat perfecţionarea deprinderilor personalului participant în procesul de luare a deciziei militare, în rezolvarea unor situaţii tactice ce pot apărea pe câmpul de luptă, precum şi verificarea elementelor sistemului de comandă şi control la nivel tactic, în cadrul operaţiei de apărare. Totodată, a fost testată viabilitatea procedurilor operaţionale existente la nivelul brigăzii.

* * *

Ceremonia de deschidere a exerciţiului a avut loc pe data de 28 iunie, în Cazarma Mare din Copou, în prezenţa locţiitorului comandantului Diviziei 4 Infanterie, general de brigadă Nicolae Tonu, şi a reprezentanţilor Centrului de Jocuri de Război şi Experimentări Doctrinare. (foto Cătălin Ganea)

Aspecte din timpul desfăşurării exerciţiului. (foto Daniel Burlacu)

Joi, 7 iulie, s-a desfăşurat ceremonia de închidere şi analiza post-acţiune a exerciţiului. (foto Cătălin Ganea)

Analiza post-acţiune a exerciţiului „Zimbrul 16.7” a însemnat un bilanţ al celor zece zile de activităţi de instruire, unde s-au tras concluzii şi s-au stabilit priorităţi pentru perioada următoare. Comandantul Brigăzii 15 Mecanizate, colonelul Dragoş Iacob:

„Despre exerciţiul de comandament executat cu mijloace de simulare constructivă „Zimbrul 16.7” pot să vă spun că a reprezentat o ocazie excelentă pentru a valida nişte proceduri de stat major. Analiza post-acţiune a constituit un dialog profesional foarte constructiv în opinia mea, între noi cei care am fost ţintele de instruire şi colegii care ne-au ajutat să identificăm atât punctele tari, cât şi cele mai puţin tari, acele direcţii de acţiune în care noi trebuie să ne concentrăm efortul în perioada următoare. Acest exerciţiu este, de altfel, o etapă premergătoare a evenimentului culminant de instrucţie pe care Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” îl va executa în luna noiembrie în poligonul Smârdan, acolo unde vom avea ocazia să aducem corectivele necesare procedurilor noastre de stat major, pe care le-am exersat timp de aproximativ zece zile în acest iulie fierbinte.”

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *