Brigada 15 Mecanizată la 140 de ani de existenţă

La 1 ianuarie 2017, Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt” a împlinit 140 de ani de existenţă. Brigada este continuatoarea glorioaselor tradiţii militare ale Regimentului 15 Dorobanţi, înfiinţat la data de 1 ianuarie 1877. Doar câteva luni mai târziu, unitatea primea botezul focului în luptele Războiului de Independenţă.

Activităţile ocazionate de momentul aniversar au început luni, 9 ianuarie, la Cercul Militar Iaşi, cu o seară duhovnicească la care au susţinut expuneri preoţi militari din garnizoanele Iaşi, Botoşani şi Piatra Neamţ. Aceştia au vorbit despre jertfelnicie, ca virtute definitorie a sfinţeniei şi eroismului. Audiența s-a bucurat şi de prezența Înaltpreasfinţiei Sale Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. (foto Lucian Irimia)

Manifestările au continuat marţi, 10 ianuarie, la statuia ecvestră a domnitorului Ştefan cel Mare din localitatea vasluiană Băcăoani. Monumentul este dedicat victoriei repurtate de Ştefan cel Mare împotriva turcilor în bătălia de la Podu Înalt, la 10 ianuarie 1475. Un monument cu semnificaţie deosebită pentru Brigada 15 Mecanizată, care poartă denumirea onorifică „Podu Înalt”.(foto Lucian Irimia)

Tot pe 10 ianuarie, Aula Magna „Mihai Eminescu” a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi a găzduit simpozionul cu tema „De la Regimentul 15 Dorobanţi, la Brigada 15 Mecanizată Podu Înalt: 1877-2017” – un nou eveniment din seria celor care marchează împlinirea a 140 de ani de la înființarea brigăzii. La finalul manifestării, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate, colonelul Dragoș Iacob, a înmânat însemne reprezentative cadrelor universitare care au susţinut expuneri. (foto Lucian Irimia)

Ziua de miercuri a fost rezervată întâlnirii între generaţii. Militari de ieri şi de astăzi ai Regimentului 15 Mecanizat şi Brigăzii 15 Mecanizate s-au revăzut şi au evocat amintiri în cazarma „Lupilor Negri” din Tătăraşi. Programul a cuprins dezvelirea unei plăci aniversare, vizitarea unităţii şi a unei expoziţii de armament şi tehnică militară, dar şi „apelul” generaţiei în rezervă şi în retragere.  (foto Lucian Irimia)

Seria de manifestări aniversare a continuat cu o Seară de gală găzduită de Muzeul Unirii din Iași. Statueta „Dorobanțul” a fost oferită de colonelul Dragoș Iacob celor mai apropiați colaboratori ai unității, într-un ambient realizat de muzicienii Universității de Arte „George Enescu” din Iași. Evenimentul s-a încheiat cu o ceremonie militară. (foto Lucian Irimia şi Cristian Stancu)

Manifestările ocazionate de împlinirea a 140 de ani de la înfiinţarea Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” au continuat joi, 12 ianuarie, la Palatul Oştirii din Iaşi. Pe faţada clădirii comandamentului Brigăzii 15 Mecanizate a fost dezvelită o placă aniversară, iar foştii comandanţi ai marii unităţi şi cei mai merituoşi militari au primit embleme, distincţii şi însemne militare. (foto Lucian Irimia)

Punctul culminant al manifestărilor prilejuite de sărbătorirea a 140 de ani de existenţă a Brigăzii 15 Mecanizate a avut loc joi pe Bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt din municipiul Iaşi. În cadrul unei ceremonii militare şi religioase, Drapelul de luptă al marii unităţi a fost decorat cu Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, de pace. (foto Lucian Irimia)

140 de ani de existenţă a Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” – un eveniment relatat de Trustul de Presă al Ministerului Apărării Naţionale, prin emisiunea PRO PATRIA, difuzată duminică, 15 ianuarie a.c., pe TVR1.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *