Comunicat 1/2018 – Ceremonie la Ansamblul Monumental Băcăoani

Miercuri, 10 ianuarie 2018, începând cu ora 11.00, militarii Brigăzii 15 Mecanizate ,,Podu Înalt”, vor organiza o ceremonie militară şi religioasă la Ansamblul Monumental din satul Băcăoani, comuna Muntenii de Jos, Judeţul Vaslui, dedicat victoriei repurtate de domnitorul Ştefan cel Mare împotriva turcilor, la Podu Înalt, la 10 ianuarie 1475.

Brigada 15 Mecanizată poartă cu mândrie denumirea locului bătăliei unde onoarea, demnitatea şi jertfa plăieşilor moldoveni a rămas înscrisă cu litere de aur în istoria militară a poporului român. Ceremonia de la Băcăoani se înscrie în suita de manifestări organizate cu prilejul sărbătoririi, la data de 1 ianuarie a.c., a 141 de ani de existenţă a marii unităţi.

La ceremonie vor participa comandantul Brigăzii 15 Mecanizate “Podu Înalt”, generalul de brigadă Dragoş-Dumitru IACOB, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene, cadre militare în activitate, în rezervă şi în retragere, veterani de război.

*   *   *

„Fost-au acest Ştefan, om nu mare la statu, mânios, şi de grabu vărsătoriu de sânge nevinovat: de multe ori, la ospeţe, omorâia fara giudeţu.

Amintrelea era om întreg la fire, neleneşu şi lucrul său ştiia a-l acoperi, şi unde nu găndiiai, acolo îl aflai.

La lucruri de războaie meşter, unde era nevoie, însuşi se vârâia ca văzându-l ai săi, să nu indărăpteze şi pentru aceia raru războiu de nu-l biruia. Şi unde-l biruiau alţii, nu pierdea nădejdea că ştiindu-se căzut gios, se ridica deasupra biruitorilor. Mai apoi, după moartea lui şi fiul său, Bogdan-vodă, urma lui luase, de lucruri vitejăşti, cum se tâmplă: den pom bun, roadă bună va să iase.”

Grigore Ureche

 

p.Ofiţerul de informare şi relaţii publice al Brigăzii 15 Mecanizate,
lt. Andrei Vicol: tel./fax 0232254653, mobil 0751076146

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *