23 aprilie, Ziua Forţelor Terestre

Concurs de tir în Poligonul Mogoşeşti

La Iaşi, manifestările prilejuite de sărbătorirea Zilei Forţelor Terestre au debutat joi, 19 aprilie, în poligonul de garnizoană Mogoşeşti, cu un concurs de tragere desfăşurat sub genericul „Cupa Forţelor Terestre la Tir”. Au participat subofiţeri şi soldaţi/gradaţi profesionişti din structurile subordonate Brigăzii 15 Mecanizate.

La categoria „subofiţeri”, locul I a fost adjudecat de sergent-major Marian Atănăsoaie, de la Batalionul 335 Artilerie din Botoşani. Locul II a revenit plutonierului Constantin Prescură, de la Batalionul 635 Apărare Antiaeriană din Bacău, iar podiumul a fost completat de lutonier major Gabriel Stanciu, de la Batalionul 631 Tancuri din Bacău.

La categoria „soldaţi/gradaţi profesionişti”, pe primul loc s-a clasat caporalul Iulian Mihai, din cadrul subunităţilor de brigadă, locul II a fost obţinut de soldatul Bogdan Coroi, de la Batalionul 634 Infanterie din Piatra Neamţ, iar locul III de caporalul Gheorghe Dogaru, de la Batalionul 631 Tancuri din Bacău.

Toţi participanţii au primit felicitări din partea comandantului Brigăzii 15 Mecanizate, colonelul Remus Bondor, pentru modul în care au concurat, iar câştigătorii au fost premiaţi cu diplome şi cupe.

Foto: Lucien Covalciuc.

„Armata la mall” – expoziţie militară la Palas Mall din Iaşi

În seria de evenimente dedicate Zilei Forţelor Terestre şi Centenarului Marii Uniri, militarii Brigăzii 15 Mecanizate au organizat, sâmbătă, 21 aprilie, în Parcarea Complexului Palas Mall din Iaşi, o expoziţie de armament, echipamente şi tehnică de luptă.

Vizitatorii au putut vedea armament uşor şi greu de infanterie, transportoare blindate şi tancuri, piese de artilerie terestră şi antiaeriană, echipamente de comunicaţii, de cercetare şi protecţie CBRN. De asemenea, şi-au putut încerca abilităţile în cadrul unui concurs de tir cu arme de tip air-soft, iar cei interesaţi de o viitoare carieră în armată au fost informaţi de către reprezentanţii Biroului de Informare şi Recrutare Iaşi despre oferta educaţională a Ministerului Apărării Naţionale.

În cadrul manifestării, au fost amenajate şi două expoziţii de fotografie: una cu imagini care ilustrau misiunile externe şi exerciţiile multinaţionale la care au participat militarii Brigăzii 15 Mecanizate, iar cea de-a doua a fost dedicată Misiunii militare franceze la Iaşi din timpul Primului Război Mondial, organizată în contextul celebrării Anului Centenarului Marii Uniri.

Întreg evenimentul s-a bucurat şi de acompaniamentul Muzicii Militare a garnizoanei, care a delectat publicul cu o suită de marşuri de fanfară şi compoziţii din repertoriul naţional şi universal.

Foto: Lucien Covalciuc.

Bacău

Militarii Batalionului 631 Tancuri „Oituz” din Bacău au organizat luni, 23 aprilie, cu prilejul sărbătoririi Zilei Forţelor Terestre şi a prăznuirii patronului lor spiritual, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, „Ziua Porţilor Deschise”

Încă de la orele 09.30, pe răcoarea specifică dimineților de aprilie, elevi de la școli din întreg județul Bacău au pășit în cazarma tanchiştilor, atraşi de specificul acestei arme nobile și impunătoare. Primii vizitatori au fost elevi din cadrul Școlii Gimnaziale „Ion Strat” din Gioseni, jud. Bacău. I-au urmat cei din comuna băcăuană Tătărăști, precum și cetăţeni de toate vârstele din oraşul Bacău și multe alte grupuri organizate din întreg judeţul.

Vestea despre acest eveniment a ajuns și în județul Neamț, astfel încât au venit în vizită şi elevi din Săvinești, precum şi de la Centrul de Servicii Sociale „Samariteanul Milostiv” din Săvinești, însoțiți de preotul Petru Munteanu.

Militarii Batalionului 631 Tancuri „Oituz” mulțumesc pe această cale tuturor celor care au venit, de aproape sau de departe, pentru a fi alături de ei la ceas de sărbătoare. Vă mulțumim și vă mai așteptăm și cu alte ocazii!

Foto: Ion Anghel.

Botoşani

Luni, 23 aprilie, de Ziua Forţelor Terestre, militarii Batalionului 335 Artilerie „Alexandru cel Bun” din Botoşani au deschis porţile pentru publicul larg şi au prezentat vizitatorilor armamentul şi aparatura artileristică din dotare.

Tot cu această ocazie a avut loc o ceremonie militară şi religioasă de depuneri de coroane de flori la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, ridicat în incinta cazărmii. Slujba religioasă a fost oficiată de un sobor de preoţi în frunte cu Înaltpreasfinţia Sa Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, iar la eveniment au participat militari în activitate, în rezervă şi în retragere, veterani de război, reprezentanţi ai administraţiei publice locale şi judeţene.

Foto: Costel Nicorici.

Piatra Neamţ

Luni, 23 aprilie, de Ziua Forţelor Terestre, militarii Batalionului 634 Infanterie „Petrodava” au desfăşurat la sediul unităţii din Piatra Neamţ o ceremonie militară şi religioasă. Au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor Regimentului 15 Infanterie „Războieni”, ridicat în incinta cazărmii în anul 1923, iar militarii care s-au remarcat la activităţile de instruire au fost recompensaţi de comandantul Brigăzii 15 Mecanizate, col. Remus Bondor, şi de comandantul Batalionului 634 Infanterie, lt.-col. Gabriel Vrabie.

De asemenea, comandantul infanteriştilor pietreni a premiat cu diplome şi cupe militarii declaraţi câştigători la competiţiile sportive organizate la nivel de unitate cu ocazia Zilei Forţelor Terestre.

Alături de efectivele batalionului, la eveniment au participat comandantul Centrului Militar Judeţean Neamţ şi reprezentanţi ai conducerilor filialelor judeţene ale Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere şi Asociaţiei Cultul Eroilor „Regina Maria”.

Foto: Florentin Dragomir.

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *