Ziua NATO în România

„Ziua NATO în România” a fost marcată duminică, 7 aprilie, şi în garnizoanele Brigăzii 15 Mecanizate.

 În Piața Tricolorului din Iaşi a avut loc o ceremonie de arborare a drapelelor României şi NATO, la care au participat reprezentanți ai administraţiei publice locale şi judeţene, membri ai asociațiilor veteranilor de război şi cadrelor militare în rezervă şi retragere, militari în activitate şi reprezentanți ai structurilor sistemului naţional de apărare din garnizoană.

S-au rostit alocuţiuni care au reliefat semnificaţia momentului, la împlinirea a 15 ani de când România a devenit membru du drepturi depline al NATO. S-au adresat asistenţei prefectul judeţului Iaşi, Marian Şerbescu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Iaşi, Romeo Olteanu, viceprimarul municipiului Iaşi, Radu Botez și comandantul Brigăzii 15 Mecanizate ,,Podu Înalt”, general de brigadă Remus Bondor.

A urmat ceremonia arborării drapelelor României şi NATO pe acordurile Imnului Naţional şi al Alianţei Nord-Atlantice, iar manifestările din Piaţa Tricolorului s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare.

La Botoşani, Instituţia Prefectului şi Garnizoana au organizat duminică o ceremonie similară în faţa Cercului Militar. În incinta instituţiei a avut loc apoi un concert de muzică populară, susţinut de orchestra „Rapsozii Botoșanilor”.

* * *

În urmă cu 15 ani, la 29 martie 2004, România devenea membru cu drepturi depline al NATO prin depunerea instrumentelor de ratificare la Washington, la Departamentul de Stat al SUA, statul depozitar al Tratatului. Câteva zile mai târziu, la 2 aprilie 2004, avea loc ceremonia arborării oficiale a drapelului ţării noastre la sediul Alianţei din Bruxelles.

Începând din anul 2005, potrivit Legii 390/2004, Ziua NATO se celebrează în România în prima duminică din luna aprilie. De 70 de ani, Organizația Tratatului Atlanticului de Nord asigură pacea și securitatea la nivel global, promovând apărarea, descurajarea și consultarea în cazul unui conflict.

Iaşi (foto Lucien Covalciuc)

Botoşani (foto Costel Nicorici)

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *