Tabără de instrucţie la cursul de apă

În acest an, tabăra de instrucţie la cursul de apă a cercetaşilor Brigăzii 15 Mecanizate a fost organizată în zona localităţii Gâdinţi, din jud. Neamţ. Timp de două săptămâni, militarii au învăţat, au repetat şi şi-au perfecţionat acolo deprinderile, atât individuale cât şi colective, pentru îndeplinirea unor sarcini specifice misiunilor pe care le execută în condiţiile în care întâlnesc obstacole de acest gen – fie ele lacuri, râuri, pâraie şi aşa mai departe.

Scopul principal l-a reprezentat dezvoltarea abilităţilor militarilor în traversarea acestor obstacole folosind bărcile pneumatice din dotare, dar şi mijloace improvizate. Au fost organizate mai multe ateliere de instruire, unde pe lângă confecţionarea plutelor din diverse materiale şi utilizarea bărcilor de asalt, militarii au exersat trecerea în ascuns a unui astfel de obstacol natural folosind doar coarda de alpinism, realizarea diferitelor tipuri de noduri, precum şi tehnici de înot.

Pentru eficientizarea pregătirii, cercetaşii au beneficiat de sprijinul şi experienţa colegilor genişti din subunitatea treceri-desant a brigăzii. Apogeul instruirii l-a reprezentat un exerciţiu de antrenament cu trupe în teren, desfăşurat pe durata a două zile. Au fost 48 de ore de instrucţie intensivă, cu multe momente tactice, pentru a căror rezolvare cercetaşii au trebuit să apeleze la toată experienţa lor.

Tot în această perioadă a avut loc şi tradiţionalul concurs aplicativ-militar „Roza Cercetaşilor”, etapa pe Brigada 15 Mecanizată. Competiţia a inclus executarea unor şedinţe de tragere cu armamentul individual din dotare, specifice structurilor de cercetare, aruncarea grenadelor de mână de exerciţiu la distanţă şi la precizie, precum şi probe de topografie militară, trai în condiţii de izolare şi de acordare a primului ajutor. Concursul s-a încheiat cu o probă de anduranţă pe distanţa de 30 km, prin care s-a realizat departajarea echipelor participante. Învingători au ieşit cercetaşii Batalionului 335 Artilerie din Botoşani, locul secund a revenit lotului Batalionului 634 Infanterie din Piatra Neamţ, iar pe locul III s-au clasat cercetaşii de la Iaşi, din Compania Cercetare a brigăzii.

Imagini (foto Cătălin Ganea, Constantin Enciu)

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *