Comunicat 3/2013 – 9 Mai – O singură zi – Trei sărbători

Joi, 9 mai 2013, ora 10.00, cu prilejul sărbătoririi Zilei Independenţei de la 9 mai 1877, a Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial de la 9 mai 1945 şi a Zilei Europei, militarii Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” vor participa, în garnizoanele de dislocare, la ceremonii militare şi religioase, cu depuneri de coroane şi jerbe de flori.

La Iaşi, pentru sărbătorirea zilei de 9 Mai, militarii Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, împreună cu instituţiile publice locale, organizează un ceremonial militar şi religios în Piaţa Tricolorului. Programul ceremonialului va cuprinde mesajele autorităţilor locale, defilarea gărzii de onoare şi a muzicii militare.

***

Ziua de 9 mai are, în conştiinţa poporului român, o triplă semnificaţie: proclamarea Independenţei de Stat a României, la 9 mai 1877, victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de -Al Doilea Război Mondial, la 9 mai 1945, şi Ziua Europei.

Proclamarea Independenţei de Stat la 9 mai 1877 nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane.

În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu declara în Parlamentul ţării: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. Independenţa astfel proclamată trebuia consfinţită şi apărată pe câmpul de luptă, spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti şi recunoscută apoi de puterile europene.

Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, zi în care Aliaţii din cel de-Al Doilea Război Mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european.

Cel de-al treilea eveniment este Ziua Europei„…Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice… Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie.” (fragment din textul declaraţiei prezentate la 9 mai 1950 de ministrul francez de Externe, Robert Schuman, care a stat la baza creării Uniunii Europene de astăzi)

 

Ofiţerul de relaţii publice al Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, lt. col. Daniel BURLACU

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *