Drapelul de luptă al „Lupilor Negri”, din nou decorat

Luni, 31 martie a.c., la sediul Comandamentului Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” a avut loc ceremonia militară de decorare a Drapelului de luptă al Batalionului 151 Infanterie „Războieni” cu Ordinul Virtutea Militară în grad de Ofiţer, cu însemn pentru militari, de pace.

Decoraţia a fost conferită de preşedintele României, la propunerea ministrului apărării naţionale, în semn de apreciere a înaltului profesionalism şi a rezultatelor meritorii obţinute de personalul unităţii în îndeplinirea misiunilor internaţionale de menţinere a păcii şi de combatere a terorismului internaţional.

La ceremonia de la Palatul Oştirii din Copou au participat ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, locţiitorul şefului Statului Major General, general-maior Dumitru Scarlat, şeful Statului Major al Forţelor Terestre, general-maior Nicolae Ciucă, comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigadă Lucian Foca, comandantul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, colonel Nicolae Tonu, Înaltpreasfinţia Sa Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, comandanţii structurilor militare din Garnizoana Iaşi, militari din cadrul marii unităţi şi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale.

Ceremonia a început cu un moment de reculegere în memoria sublocotenentului post-mortem Claudiu Constantin Vulpoiu, căzut la datorie duminică în teatrul de operaţii din Afganistan, după care Înaltpreasfinţia Sa Teofan a oficiat o slujbă de pomenire a eroului şi s-a rugat pentru camarazii săi răniţi.

Solemnitatea a continuat cu decorarea Drapelului de luptă al „Lupilor Negri” de către ministrul Mircea Duşa, iar stindardul tricolor a fost apoi prezentat militarilor batalionului, în uralele acestora.

Sunt zile triste pentru Armata Română. Duminică, într-un atac cu un vehicul kamikaze, un soldat român şi-a pierdut viaţa iar alţi cinci au fost răniţi, a declarat Mircea Duşa. Transmit încă o dată condoleanţe familiei militarului decedat. De asemenea, le transmit multă sănătate militarilor răniţi.

În aceste zile se împlinesc zece zile de când România a intrat în NATO. În această săptămână sunt organizate mai multe activităţi, una dintre ele fiind aceea de decorare a Drapelului de luptă al Batalionului 151 Infanterie, unitate care recent s-a întors din misiune din Afganistan. De-a lungul timpului acest batalion şi-a dovedit priceperea şi profesionalismul participând la mai multe misiuni în diferite teatre de operaţie, militarii ieşeni făcând cinste Armatei române, făcând cinste României, fiind adevăraţi ambasadori ai României în lume.

În cuvântul său comandantul batalionului, colonelul Sergiu Mungiu, aprecia că: Nu este o onoare mai mare pentru militari decât aceea de a sluji patria. Nu există un moment mai înălţător pentru militari decât cel pe care l-am trăit astăzi, când Drapelul de luptă a fost decorat. Această apreciere a profesionalismului militarilor batalionului ne obligă în continuare să păstrăm aceleaşi standarde, în tot ceea ce înseamnă calitatea instruirii. Colonelul Sergiu Mungiu a oferit apoi ministrului Mircea Duşa steagul de identificare al Batalionului 151 Infanterie.

Ceremonia de la Palatul Oştirii s-a încheiat cu defilarea efectivelor batalionului, pe acordurile Muzicii Militare a Garnizoanei Iaşi.

* * *

În semn de recunoaştere a eforturilor militarilor Batalionului 151 Infanterie „Războieni”, atât în misiunile din ţară cât şi din afara graniţelor ei, Drapelul său de luptă a fost decorat în anul 2004, de către preşedintele României, cu Ordinul „Virtutea Militară” – în grad de Cavaler, cu însemn pentru militari, apoi în 2007 cu Emblema de Onoare a Forţelor Terestre, iar în 2009 cu Emblema de Onoare a Statului Major General.

Foto şi text: plutonier-adjutant Lucian Irimia.

Imagini

Video


DESCARCĂ

Raspunde

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *