Biserica militară din Tătăraşi

 

Biserica militară cu hramul Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir şi Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Tătăraşi este situată pe str. Aeroportului nr. 2, în incinta U.M. 01564 Iaşi.

 

Troiţa Bisericii Militare din Tătăraşi

 

 

 

 

 

„… şi cu crucea Ta păzeşte pe poporul Tău.” (Tropar)

 

 

 

 

 

 

 

 

Biserica militară Tătăraşi - exterior

 

 

 

 

 

„Învaţă să-ţi scrii tristeţile pe nisip şi bucuriile pe stâncă.” (Fericitul Augustin)

 

 

 

 

 

 

 

Biserica militară Tătăraşi - interior

 

 

 

 

 

„Fii onest cu tine, cu cei din jurul tău şi, mai ales, fii onest cu Dumnezeu!” (Preot militar Valentin PÂŢÂLIGĂ)

 

 

 

 

 

 

 

Biserica militară Tătăraşi - Sfântul Altar

 

 

„Vă rugăm însă, fraţilor, dojeniţi pe cei fără de rânduială, îmbărbătaţi pe cei slabi la suflet, sprijiniţi pe cei neputincioşi, fiţi îndelung-răbdători faţă de toţi. Luaţi seama să nu răsplătească cineva cuiva răul cu rău, ci totdeauna să urmaţi cele bune unul faţă de altul şi faţă de toţi. Bucuraţi-vă pururea. Rugaţi-vă neîncetat.”

(I Tesaloniceni 5, 14-17)

 

 

Sfinţirea locului noii biserici

Ideea de a avea o biserică militară care să răspundă nevoilor de viaţă duhovnicească a personalului Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” a prins viaţă în luna octombrie a anului 2003 şi a fost împărtăşită, la îndemnul comandantului de atunci al marii unităţi, generalul de brigadă dr. Dumitru Seserman, de întreg personalul.

În primăvara anului 2004 a fost trasat terenul şi pregătit pentru sfinţire, slujbă care s-a oficiat pe 25 mai 2004 de către P.C. Protopop Vilie Doroşincă, ca delegat al Înaltpreasfinţitului Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Tot atunci a fost aşezată şi piatra de temelie a noii biserici, la eveniment participând personalul brigăzii, reprezentanţi ai Centrului Eparhial, precum şi preoţi din parohiile vecine marii unităţi.

Aspect din timpul construirii noii biserici

În paralel cu lucrările pregătitoare executate la sediul firmei S.C. „Rustic” S.R.L. din Baia Mare – care a donat şi proiectul bisericii -, în cazarmă s-a turnat temelia sfântului lăcaş, fiind întocmite şi documentele legale necesare. Lucrările propriu-zise de înălţare a bisericii au început în ziua de 4 octombrie 2004, odată cu aducerea de la sediul firmei a pieselor componente, gata confecţionate, şi care au fost montate la faţa locului în mai puţin de trei săptămâni. Aceste lucrări au fost executate de o echipă de specialişti compusă din 9 oameni, ajutaţi acolo unde era nevoie de militarii şi personalul de specialitate al marii unităţi, dar şi de specialişti din afara ei acolo unde a fost cazul. Biserica a fost terminată în ziua de 21 octombrie 2004 şi până la data sfinţirii ei au fost efectuate lucrări de amenajare interioară şi exterioară.

Ridicarea acestui sfânt lăcaş a fost posibilă prin jertfa şi dăruirea exemplară a personalului marii unităţi, precum şi prin implicarea activă a conducerii brigăzii şi a comandanţilor de unităţi. O contribuţie importantă la realizarea acestui obiectiv au avut-o şi oamenii de bine din afara unităţii, care au răspuns pozitiv la solicitarea noastră şi ne-au sponsorizat cu diverse materiale şi sume băneşti, care ne-au fost de mare ajutor.

Catapeteasma bisericii a fost sculptată de firma „Gavriloaea Company” S.R.L. din Târgu Neamţ şi pictată la atelierul de pictură bisericească „Panselinos” din Iaşi. Clopotele, policandrele şi aplicele au fost realizate de firma S.C. „Rancon” S.R.L. din Iaşi.

Slujba de sfinţire

Slujba de sfinţire a fost oficiată la 14 noiembrie 2004 de însuşi  patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Biserica cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir şi Binecredinciosul Voievod Ştefan ce Mare şi Sfânt” a fost ctitorită de către militarii Brigăzii 15  Mecanizate “Podu Înalt”, cu contribuţia majoră a Batalionului 151 Infanterie „Războieni”, la întoarcerea din teatrul de operaţii din Afganistan, sub îndrumarea părintelui militar Adrian Morţun şi sub comanda generalului-locotenent Dumitru Seserman, comandantul Brigăzii 15 (pe atunci general de brigadă) şi a generalului de brigadă Vasile Roman, comandantul batalionului (pe atunci locotenent-colonel). Biserica este construită în totalitate din lemn, în stil maramureşan, iar turla în care sunt cele două clopote are o înălţime de 18 metri.  Biserica are mobilier din stejar şi toate obiectele  liturgice necesare cultului, iar în curte a fost ridicat un lumânărar din cărămidă şi lemn.

Vizita Părintelui Mitropolit Teofan

Vizita IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

Postul mare din primăvara anului 2009 a oferit un bun prilej militarilor de a fi împărtăşiţi chiar  de mitropolitul lor. În miercurea săptămânii a cincea din Post, la ceas de amiază, Înaltpreasfinţitul Teofan, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a slujit Liturghia Darurilor Mai Înainte Sfinţite în sobor, împărtăşind pe comandant şi pe militarii din batalion, împreună cu familiile lor. După cuvântul de învăţătură, părintele mitropolit a vizitat Sala de Tradiţii, a binecuvântat biroul comandantului, locotenent-colonelul Dan Cîşlariu, s-a închinat la altarul capelei “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” şi apoi a binecuvântat masa soldaţilor la popotă.

Gospodărie

Lucrări de amenajare în curtea bisericii

Biserica şi ansamblul care o pune în valoare sunt constant  înfrumuseţate. După lărgirea curţii şi schimbarea în totalitate a gardului de lemn, curtea a fost pavată cu piatră de carieră, grădina a fost amenajată şi primenită cu gazon nou, scările de la intrarea în biserică au fost îmbrăcate cu marmură albă, temelia bisericii a fost îmbrăcată cu dale din piatră aparentă. Concomitent, peretele exterior al bisericii a fost lăcuit, precum şi acoperişul acesteia, iar în curte a fost ridicată o pergolă din lemn. Întreg ansamblul a fost pus în valoare de reţeaua de iluminat extern, pe timp de noapte, din curtea bisericii.

În toată această perioadă, biserica a primit în dar, prin donaţii sau colecte, două rânduri de veşminte preoţeşti, cădelniţă, două candele, veşminte pentru catapeteasmă şi Sfânta Masă, icoane, cărţi de slujbă, Sfânta Evanghelie, cununii noi, un epitaf brodat cu Adormirea Maicii Domnului, un sfeşnic cu 7 braţe pentru Sfânta Masă şi un sistem de sonorizare potrivit.

Filantropie

Vizită filantropică la Căminul pentru persoane vârstnice de la Bivolari, jud. Iaşi

Poate cele mai emoţionante şi mai aşteptate activităţi filantropice sunt vizitele făcute copiilor de la centrul de plasament de tip hospice (HIV/SIDA) „Gulliver” din Iaşi, în fiecare an înainte de Crăciun, când grupul de colindători al batalionului, însoţit de  comandant  şi de preotul militar, ascultă colindele copiilor şi colindă, la rândul lor. Apoi copiii primesc daruri, constând din alimente, jocuri şi obiecte de îmbrăcăminte, urmare a colectei făcute de militari.

Cu ocazia zilei Armatei Române (25 octombrie) şi a hramului bisericii militare (26 octombrie), militarii Batalionului 151 Infanterie au organizat  în anul 2010 o colectă de alimente, care au fost împărţite la 10 veterani şi văduve de război din Garnizoana Iaşi. Au fost colectate 350 kg. de diferite alimente, icoane oferite de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei prin Sectorul Diaconia, precum şi bani, în valoare de peste 500 lei. S-a alăturat acestei activităţi cu bucurie şi generozitate colonelul (r) Mihăilă Iulian. În anul 2011 activitatea de filantropie s-a repetat, bucurându-se de sprijinul aceloraşi prieteni.

În timpul unei vizite la Căminul pentru persoane vârstnice de la Bivolari

Ziua Bunei Vestiri, 25 martie 2010, a fost un bun prilej prin care militarii şi personalul civil contractual din Batalionul 151 şi-au arătat generozitatea creştinească, oferind bătrânilor instituţionalizaţi la Căminul din localitatea Bivolari pentru persoanele vârstnice cu probleme de sănătate o masă caldă. Astfel, la mijlocul zilei, cu mâncarea preparată la popota unităţii, cu un braţ de flori şi cu multe felicitări confecţionate de elevii Şcolii “Carmen Sylva” din Iaşi, militarii au deschis uşa căminului de bătrâni, dăruind mâncare caldă şi un pachet cu alimente, flori pentru bătrâne şi felicitări pentru fiecare.

În ziua de 11 noiembrie 2011, data la care Batalionul 151 Infanterie îi pomeneşte pe cei doi eroi, foşti camarazi, sublocotenenţii post-mortem Iosif-Silviu FOGORAŞI şi Mihail-Anton SAMUILĂ, căzuţi la datorie în teatrul de operaţii din Afganistan în anul 2003, militarii au organizat o colectă cu care s-a putut oferi o masă caldă (două feluri de mâncare şi desert) persoanelor vârstnice găzduite la Căminul de la Bivolari. S-a alăturat activităţii noastre Mitropolia Moldovei şi Bucovinei prin Centrul de Asistenţă Socială şi Medicală „Diaconia”, reprezentată de preotul Răzvan Aonofriesei-Puiu, cu care s-a săvârşit şi slujba de pomenire.

Cultură

Micii colindători

Pe un   ger  usor  de ţinut minte, pe 21 decembrie 2009, de la Cotnari, din satul Bahlui, au venit colindători „Mândrii moldoveni”, grup de copii conduşi de preotul lor, Iulian Adam. Lor li s-a adăugat un grup de studenţi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, precum şi grupul de colindători al Batalionului 151 „Lupii Negri” care, împreună, au făcut să răsune biserica militară de colinde. În miros de ceai, vin fiert şi colaci, colindătorii au fost omeniţi cu daruri bine ascunse sub brad.

În anul 2010, concertul de colinde a fost organizat în preajma Crăciunului împreună cu corul tinerilor ASCOR-eni din Iaşi, cu corul Colegiului Naţional de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi şi cu un grup de elevi de la Şcoala nr. 22 din Iaşi.

În anul 2011 militarii au fost colindaţi de corul „Basileus” al Seminarului Teologic din Iaşi, de corul Catedralei Catolice din Iaşi, de un ansamblu instrumental de la Colegiul de Artă din Iaşi, de elevi ai Colegiului Eminescu şi ai Liceului Nicolina din Iaşi, precum şi de elevi preşcolari ai unei grădiniţe din oraş. Cu această ocazie, în clubul unităţii s-a vernisat expoziţia de stele de Crăciun împodobite de elevii clasei a V-a de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi, cu sprijinul material al Fundaţiei COMMUNIO , prin doamna dr. Eugenia BURDEA.

La primirea colindătorilor au contribuit cu generozitate, în fiecare an, Asociaţia Soţiilor de Cadre Militare, filiala Iaşi, colonelul (r.) Iulian MIHĂILĂ, colonelul (r.) Emil BĂLTEANU, alţi prieteni şi biserica militară.

 

PROGRAMUL

BISERICII MILITARE DIN TĂTĂRAŞI

 

ZIUA

ORA

ACTIVITATEA

Duminica şi în sărbători 08.30 Utrenie, Sfânta Liturghie, pomenirea morţilor.
Luni, Vineri 08.30 Rugăciuni de binecuvântare a militarilor.
Vineri 10.00 Taina Sfântului Maslu.
Zilnic la cerere Spovedanie, sfinţiri, Sfinte Taine.

 

NOTE:

Biserica este deschisă zilnic, în timpul programului, spre închinare militarilor.

Accesul credincioşilor din afara unităţii la slujbele oficiate în biserica militară este LIBER, pe la intrarea situată în str. Aeroportului.

La începutul fiecărui post, programul va fi adaptat în funcţie de particularităţile postului respectiv.

 

Evenimente în cadrul Bisericii cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie – Izvorâtorul de Mir şi Binecredinciosul Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt” din Tătăraşi

 

Vizită filantropică la Căminul pentru persoane vârstnice Bivolari

 

Ziua Bunei Vestiri, 25 martie 2010 – Militarii şi personalul civil contractual din Batalionul 151 Infanterie şi-au arătat generozitatea creştinească, oferind persoanelor în vârstă instituţionalizate la Căminul din localitatea Bivolari o masă caldă.

 

 

Vizita Înaltpreasfinţiei Sale Teofan la biserica militară din Tătăraşi

 

 

 

8 aprlie 2009 – Vizita Înaltpreasfinţiei Sale Teofan, Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.

 

 

 

 

Sfinţirea bisericii militare din Tătăraşi

14 noiembrie 2004 – Sfinţirea bisericii militare din Tătăraşi, oficiată de însuşi patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, eveniment la care au participat reprezentanţi ai Ministerului Apărării Naţionale, autorităţi centrale, judeţene şi municipale, precum şi un mare număr de credincioşi.

 

Capela militară din Tătăraşi

Capela militară din incinta U.M. 01564 Iaşi (Batalionul 151 Infanterie „Războieni”), a fost sfinţită pe data de 25 septembrie 1999 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. Sfântul Altar a fost amenajat într-un pavilion al unităţii, pictat şi înzestrat cu toate obiectele liturgice necesare şi poartă hramul Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.

Capela a fost amenajată de părintele militar Nicolae Cuptor, cu sprijinul cadrelor militare, al soldaţilor în termen şi al sponsorilor, sub comanda generalului de brigadă (r) Constantin Bîrhală, pe atunci colonel şi comandant al Brigăzii 15 Mecanizate.

Imagini

 

Preotul militar Valentin PÂŢÂLIGĂ

 

 

 

 

Preotul militar Valentin PÂŢÂLIGĂ

Telefon: 0746.653519 / 0332.467467

E-mail: pataliga@yahoo.com.au