Corul militar „Străjerii”

Povestea corului a început în iarna anului 2001, când un grup de militari din cadrul Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” a mers la reşedinţa Mitropolitană din Iaşi să-l colinde pe Preafericitul Daniel, la vremea aceea Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. La finalul reprezentaţiei, au fost întrebaţi cum se numeşte corul şi întrucât nu aveau un nume, Preafericirea Sa a zis: „Pentru că sunteţi oşteni şi staţi de strajă ţării, vă veţi numi STRĂJERII”.

An de an militarii brigăzii au continuat tradiţia de a pregăti un program de colinde de Crăciun şi obiceiuri de Anul Nou, cu care au bucurat pe cei ce au avut prilejul să-i asculte, păstrându-şi numele de STRĂJERII, chiar dacă de la un an la altul componenţa grupului s-a mai schimbat.

Anul 2012 a adus însă o schimbare radicală în ceea ce priveşte componenţa corului, dar şi proiectele de viitor. Nu mai puţin de 47 de militari ai Garnizoanei Iaşi, din structurile subordonate brigăzii, s-au pregătit săptămânal, sub îndrumarea preotului militar Adrian MORŢUN şi având în mijlocul lor pe preotul militar Valentin PÂŢÂLIGĂ, pentru a le oferi militarilor ieşeni şi familiilor acestora câteva cântece patriotice şi populare, cu prilejul Zilei Armatei României. Spectacolul, organizat în colaborare cu Muzica Militară a Garnizoanei Iaşi, condusă de locotenent Alexandru MATEŞICĂ, a avut loc pe scena Cercului Militar din Iaşi.

Corul „STRĂJERII” îşi propune să abordeze, pe lângă cântările patriotice şi populare care au marcat în această toamnă un nou început în existenţa sa, şi cântări religioase, precum colindul şi priceasna, fiecare dintre acestea adaptate momentelor deosebite din viaţa religioasă sau laică a armatei şi a poporului român, din decursul anului. Printre proiectele de viitor se numără 1 Decembrie – Ziua Naţională a României, Crăciunul şi Anul Nou, dar şi Ziua Unirii Principatelor Române, Ziua Mamei şi sărbătoarea Învierii Domnului.

Imagini

Video

[flv:/video/Corul_STRAJERII.flv 552 414]
DESCARCĂ