Echipele OMLT (2010-2012)

Unul dintre principalele obiective ale Forţei Internaţionale de Securitate şi Asistenţă (ISAF) în Afganistan îl constituie predarea treptată a misiunilor Coaliţiei către Armata Naţională Afgană (ANA). Pentru realizarea acestui deziderat este necesar ca Armata Afgană să aibă un nivel de instruire şi dotare corespunzător provocărilor pe care le va avea de înfruntat. În sprijinul acestui efort, numeroase ţări membre ale Coaliţiei, printre care şi România, au decis să contribuie cu echipe OMLT (Echipe Operaţionale de Consiliere şi Legătură). România participă cu mai multe astfel de echipe, dislocate în diferite zone ale Afganistanului.

În Baza “Black Horse”, din Kabul, îşi desfăşoară activitatea una dintre echipele OMLT româneşti, echipă pregătită de Brigada 15 Mecanizată „Podu Înalt”. De la sosirea în teatrul de operaţii, militarii ieşeni au primit misiunea de a desăvârşi pregătirea Kandakului 6 Infanterie (batalion afgan). Timp de aproape trei luni de zile, militarii români i-au asistat pe militarii afgani în parcurgerea tuturor etapelor de instruire, pentru a putea atinge standardele cerute de ISAF.

Luna aceasta, la finalul pregătirii, pe durata a trei zile, a avut loc evaluarea rezultatelor şi validarea kandakului de către o echipă ISAF, în cadrul unui exerciţiu complex (FTX). Au fost zile şi nopţi de foc pentru militarii români şi afgani. Trageri, exerciţii tactice, eforturi maxime ale celor evaluaţi şi toate acestea în condiţii meteorologice extrem de nefavorabie, cu ploi abundente şi furtuni de nisip. Militarii afgani au demonstrat că sunt pregătiţi, motivaţi fiind şi de ideea că lupta cu insurgenţii este foarte dificil de purtat, obţinând cel mai mare punctaj din istoria acestui centru de pregătire.

Rezultatele obţinute cu prima unitate afgană pregătită de noi ne-au mobilizat mai mult şi am văzut că se poate. Acum am început pregătirea cu Kandakul 5 CSS (Combat Service Suport). Activităţile cu noua unitate merg foarte binee: trageri, documente, primiri de tehnică şi armament, iniţierea primelor legături.

Despre termenul de consiliere s-ar putea spune multe. Traducerea cred că nu include toate activităţile pe care le parcurgem, noi cei din OMLT.

Procesul de consiliere mai înseamnă apropiere culturală, înţelegere, instrucţie, probleme personale, apropiere sufletească faţă de militarii afgani.

Maior Cătălin Grădinariu

Articol publicat în Ziarul „În Slujba Patriei” din luna IUNIE 2010

11 martie 2011 – Ceremonia de plecare în Afganistan a Echipei OMLT nr. 2, tip batalion, rotația III
08 aprilie 2011 – Ceremonia de sosire din Afganistan a Echipei OMLT nr. 2, tip batalion, rotația II
30 august 2011 – Ceremonia de plecare în Afganistan a Echipei OMLT nr. 2, tip batalion, rotația IV
23 sept. 2011 – Ceremonia de sosire din Afganistan a Echipei OMLT nr. 2, tip batalion, rotația III
22 martie 2012 – Ceremonia de sosire din Afganistan a Echipei OMLT nr. 2, tip batalion, rotația IV