Batalionul 198 Sprijin Logistic „Prut”

Galerie foto

Video

[flv:/video/Clip_B198-site.mp4 552 414]

DESCARCĂ
Batalionul 198 Sprijin Logistic Prut
Hrisovul Batalionului 198 Sprijin Logistic Prut

Batalionul 198 Sprijin Logistic a fost înființat la data de 15.11.1964, în baza Ordinului Marelui Stat Major nr. CL 001198 din 22.10.1964, prin transformarea Companiei 265 Transport Auto din subordinea  Diviziei 10 Mecanizate. La înființare, batalionul rămâne subordonat Diviziei 10 Mecanizate și are sediul în  garnizoana Iași.

Între anii 1964 – 2001, batalionul a participat cu personal și tehnică la susținerea  acțiunilor militare desfășurate în cadrul aplicațiilor și taberelor de instrucție organizate de către Divizia 10 Mecanizată, tranformată mai târziu în Corpul 10 Armată Teritorial. În cadrul acestor activități, Batalionul 198 Sprijin Logistic a avut un rol important în asigurarea tuturor condițiilor tehnico-materiale și de asistență a structurilor participante: asigurarea și aprovizionarea cu materiale, organizarea, planificarea și executarea transporturilor în folosul trupelor, hrănirea și cartiruirea personalului, alimentarea cu carburanți-lubrifianți a tehnicii, acordarea  asistenței medicale, asigurarea mentenanței tehnicii.

În perioada 1970 – 1985, unitatea participă cu personal și tehnică la repararea, reabilitarea și întreținerea căilor de comunicații, evacuarea familiilor de sinistrați din județul Iași, înlăturarea urmărilor calamităților naturale (inundații și alunecări de teren).

Începând cu 01.03.2001, Batalionul 198 Sprijin Logistic trece în subordinea Brigăzii 15 Mecanizate Teritoriale “Podu Înalt”, având următoarele misiuni:

  • sprijinul Brigăzii 15 Mecanizate Teritoriale în vederea îndeplinirii misiunilor specifice;
  • realizarea / menținerea capacității operaționale și decizionale a comandamentului și subunităților pentru planificarea și conducerea acțiunilor militare, potrivit procedurilor NATO, în vederea îndeplinirii  misiunilor primite / deduse;
  • derularea operativă și eficientă a activităților repartizate în cadrul procesului de transformare și modernizare a forțelor, concomitent cu modernizarea și profesionalizarea militarilor batalionului;
  • gestionarea eficientă a resurselor umane, financiare și materiale;
  • sprijinirea autorităților locale  în caz de urgență, calamități naturale și alte dezastre și dezvoltarea capabilităților de reacție în situații de urgențe civile;
  • pregătirea comandamentului unității și subunităților pentru punerea în aplicare a măsurilor cuprinse în planul de mobilizare.

Batalionul 198 Sprijin Logistic „PRUT” este structura de specialitate din subordinea Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt”, care organizează și execută activitățile de suport / sprijin în cadrul aplicațiilor tactice și taberelor de instrucție desfășurate de către marea unitate, precum și pentru batalioanele din cadrul acesteia.

În perioada octombrie 2002 – august 2008, Batalionul 198 Sprijin Logistic participă la realizarea susținerii / sprijinul batalionului din cadrul Brigăzii 15 Mecanizate nominalizat pentru misiuni internaționale – Batalionul 151 Infanterie  „Războieni” – în cadrul misiunilor „ENDURING FREEDOM” din Afganistan și „IRAQI FREEDOM” din Iraq: aprovizionarea cu materiale, asigurarea transporturilor și a spațiilor de depozitare a materialelor, încadrarea unor funcții cu personal specializat în mentenanța tehnicii și echipamentelor militare, asigurare medicală, auto și intendență.

Militari din toate categoriile de personal (14 ofițeri, 27 subofițeri și 35 s.g.v.) au participat la misiuni externe, sub mandat N.A.T.O., O.N.U. și O.S.C.E.,  în teatrele de operații în care Armata României a participat sau participă cu trupe: Angola, Afganistan („Enduring Freedom”, „ANA Training”), Irak („Iraqi Freedom”, „Antica Babilonia”), Georgia („UMONING-2006 ”, „EUMM-2008”), Bosnia – Herțegovina, Kosovo, Albania, întorcându-se cu mulțumirile partenerilor de coaliție pentru profesionalismul demonstrat în condiții de luptă.

În acest moment, Batalionul 198 Sprijin Logistic se prezintă ca o unitate bine structurată, bine pregătită și aptă pentru executarea misiunilor ce-i vor fi încredințate de către eșaloanele superioare.

COMANDANT

AL BATALIONULUI 198 SPRIJIN LOGISTIC „PRUT”

SUBOFIŢER DE COMANDĂ

AL BATALIONULUI 198 SPRIJIN LOGISTIC „PRUT”

ÎN CONSTRUCŢIE

 

Data naşterii:

Locul naşterii:

Naţionalitate:

Stare civilă:

Educaţie şi formare:

Cursuri militare:

Cursuri civile:

Experienţă profesională:

Misiuni internaţionale:

Medalii şi Distincţii:

Limbi străine:

ÎN CONSTRUCŢIE